×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”3_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_image_id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_left=”” border_radius_bottom_right=”” box_shadow=”no” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”fade” animation_direction=”up” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_menu_anchor name=”bolum-baskaninin-mesaji” class=”” /][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_menu_anchor name=”sikca-sorulan-sorular” class=”” /][fusion_accordion type=”accordions” boxed_mode=”” border_size=”1″ border_color=”” background_color=”” hover_color=”” divider_line=”” title_font_size=”” icon_size=”” icon_color=”” icon_boxed_mode=”” icon_box_color=”” icon_alignment=”” toggle_hover_accent_color=”#0a02ff” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_toggle title=”Bölüm Başkanının Mesajı” open=”yes”]

Değerli Yazılım Mühendisliği öğrencileri ve adayları;

Geleneksel olarak, Bilgisayar Mühendisliği Programı, mühendislik altyapısına ilaveten donanım ve sistem yazılımı (gömülü sistemler, mobil cihazlar), yazılım mühendisliği ve bilgisayar bilimlerinin kombinasyonuna odaklanır. Yazılım Mühendisliği Programı ise, doğrudan üretim süreçlerin modellenmesine; başka bir deyişle, programlama ve metodolojiye odaklanır (analiz, tasarım, test, bakım, maliyet tahmini, proje yönetimi vb.) Her iki programın kapsamı örtüşür; ancak, alt alanlar farklı miktarlarda ele alınır.

Yazılım mühendisliği öğrencileri, gereksinimlerin ortaya çıkarılması ve analizi, yazılım mimarisi, tasarım, yapım ve doğrulama dahil, yazılım geliştirme yaşam döngüsünün tüm alanlarında bilgi ve beceri kazanırlar. Öngörülebilir ve verimli bir şekilde yüksek kaliteli yazılım üretmek amacıyla, tanımlanmış bir yazılım geliştirme sürecinin içinde çalışmayı ve sürekli geliştirmeyi öğrenirler. Bu yazılım mühendisliği pratiği ve sürecine bir temel sağlamak için öğrenciler, ayrık matematik, veri yapıları, algoritmalar, bilgisayar organizasyonu ve işletim sistemleri dahil olmak üzere bilgisayar biliminin temellerine dayanır.

Eğer ki sen
Yazılım geliştirmeden hoşlanıyorsan,
Yazılımın mühendislik süreçleri ile ilgileniyorsan,
Oyun tasarım ve geliştirmeye yatırım yapmak istiyorsan,
Test ve kalite mühendisliğine odaklanmak istiyorsan,
Hızla değişen yazılım ve oyun endüstrisindeki bilgi ve becerileri sürdürmek için yaşam boyu bir öğrenci olmaya hazır isen
Çankaya Üniversitesinde Yazılım Mühendisliğini düşünebilirsin…

Prof. Dr. Hayri Sever

Çankaya Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Yazılım Mühendisliği Nedir?” open=”no”]

Yazılım Mühendisliği, mühendislik yaklaşımının yazılım ürününün tanımlama, tasarlama, geliştirme ve bakım aşamalarına sistematik, düzenli ve ölçülebilir bir şekilde uygulanmasıdır. Gelişen teknolojiler ışığında bilgi çağının önemli ihtiyaçlarından biri, karmaşık yazılım projelerinin hayata geçirilmesi gerekliliğidir. Bu ihtiyaç yazılım geliştirme işinin takımlar halinde gerçekleştirilmesini gerektirir. Büyük yazılım projelerinin sürdürülebilirliklerinin sağlanabilmesi için ürünün kodlanması dışında gereksinim analizi, ürün tasarımı ve ürünün bakım süreçlerinin kalite standartlarına uygun bir şekilde belgelenmesi önemlidir. Yazılım geliştirme işinin, Yazılım Mühendisliği süreçleri ışığında yürütülmesi kaçınılmazdır.

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden farkı nedir?” open=”no”]

Teknolojinin hızla gelişmesi, mühendislik alanlarında uzmanlaşmayı gerektirmektedir. 20. Yüzyılın başında Elektrik Mühendisliği olan programlar daha sonra elektronik ürünlerinin ortaya çıkmasıyla Elektrik ve Elektronik Mühendisliği olarak devam etmiş, daha sonra bilgisayarların kullanılmaya başlanmasıyla da Bilgisayar kelimesini program adlarına eklemeye başlamıştır.  Yazılımın günlük yaşamımızın önemli bir parçası olmasıyla yazılımın bir uzmanlık alanı olması kaçınılmaz olmuş ve Yazılım Mühendisliği bölümleri açılmaya başlamıştır.  Günümüzde Bilgisayar Mühendisliği donanım, yazılım ve iletişim ağlarının tasarlanmasını ve geliştirilmesini işlerken, Yazılım Mühendisliği yazılım ürünlerinin  tasarlanması ve geliştirilmesi uzmanlığı sunmaktadır.

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Çalışma Alanları nelerdir?” open=”no” class=”” id=””]

Çok çeşitli ve güncel konuda faaliyet göstermesi planlanan Yazılım Mühendisliği bölümü yazılım süreç tasarımı, yazılım test mühendisliği, yazılım mimarileri, oyun teknolojileri, sanal gerçeklik ve test-kalite konularında ilgili bilimsel faaliyetlerin artırılmasına ve dolayısıyla teknolojinin geliştirilmesine destek olan bir bölüm olarak öne çıkacaktır.

Yazılım Mühendisliği Lisans programı ile yazılım üretim hattında çalışabilecek mühendislerin yetiştirilmesi planlanmaktadır. Bilimin ve savunma sanayinin de başkenti olan Ankara’da hizmet veren yazılım şirketlerinde (ODTÜ, Hacettepe TEKNOKENT ve TEKMER gibi yazılım teknolojilerinin üretildiği merkezlerdeki ARGE firmalarına ve yazılım sektöründe hizmet veren ve üretim yapan  merkezler) çalışabilecek ve bu kurumlarda yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sunabilecek mühendislerin yetiştirilmesi programın temel amacıdır..

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Kaç öğrenci alınacaktır? ” open=”no”]

Programın ilk senesi için 7 tam burslu ve 28 yarım burslu olmak üzere toplam 35 öğrencilik bir kontenjan düşünülmüştür. Programın öğretim dili Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde bulunan diğer programlar gibi İngilizce olacaktır.

Yazılım Mühendisliği Bölümüne 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınması planlanmaktadır. Programa alınması düşünülen öğrenci sayısı ilk sene için 35’dir. Önümüzdeki 5 yıl için, yıllar bazında alınması düşünülen öğrenci sayısı sırasıyla 35, 40, 50, 50 ve 60 olarak belirlenmiştir.

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Neden Çankaya Üniversitesi Yazılım Mühendisliği?” open=”no”]

Çankaya Üniversitesi 1997-1998 öğretim yılında Balgat yerleşkesinde eğitime başlamış ve 2011-2012 öğretim yılında modern binalarıyla yeni yerleşkesine taşınmıştır.  Ödül alan mimarisiyle öğrencilerine kaliteli eğitim ve sosyal imkanlar sunmaktadır.  Çankaya üniversitesinin sunduğu hizmetler hakkında detaylı bilgiye http://aday.cankaya.edu.tr linkinde bulabilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği yeni açılan bir bölüm olmasına rağmen üniversitemizin 20 yılı aşkın tecrübesine dayanan bir bölümdür.  Öğrencilerini önde tutan, geniş endüstri ve akademik tecrübesi olan eğitim kadrosu ile mezunlarının arzu ettikleri alanlarda kolayca iş bulabilmelerini hedeflemektedir.  Teorik eğitimin yanı sıra değişik projelerle ve staj olanaklarıyla uygulama yetkinliğini öğrencilerine kazandırarak iş hayatına hazır hale getirmeyi amaçlamaktadır.

[/fusion_toggle][fusion_toggle title=”Çankaya Üniversitesi Yazılım mühendisliği hangi alt programları içermektedir?” open=”no”]

Yazılım Mühendisliği öğrencileri eğitimlerinin 3. ve 4. yıllarında alacakları teknik seçmeli ders gruplarıyla aşağıda sunulan branşlardan birinde uzmanlaşmayı seçebilirler:
1) Kalite ve Test Mühendisliği
2) Oyun Mühendisliği

Branş derslerini tamamlayan öğrencilerimize Yazılım Mühendisliği diplomalarına ek branş başarı belgesi verilecektir.

Kalite ve Test, hayatımızın vazgeçilemez bir parçası haline gelen yazılım ürünlerinin sorunsuz çalışması açısından önemi gittikçe artan bir alan olmuştur.  İş ilanlarında artık yazılım kalite ve test uzmanları aranmaktadır.

Sanal Gerçeklik ve Oyun artık sadece eğlence alanında değil, eğitimden üretime her alanda kullanılmaktadır.  Bu alanda ulusal ve uluslar arası şirketlerde ve kurumlarda çalışabilecek elemanlara ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

[/fusion_toggle][/fusion_accordion][fusion_checklist icon=”” iconcolor=”” circle=”” circlecolor=”” size=”” divider=”” divider_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”aligned-text-area” id=””][fusion_li_item icon=””]

Üniversite Tanıtım Sayfası

[/fusion_li_item][/fusion_checklist][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]